Onvoorwaardelijk opvoeden, zonder straffen en belonen. Hoe dan?
Ouders
Gezinscoach
Ouders
02/07/2024
1 min
0

Onvoorwaardelijk opvoeden, zonder straffen en belonen. Hoe dan?

02/07/2024
1 min
0

Onvoorwaardelijke liefde bij de geboorte van je kind. De meeste ouders herkennen dit. Door de jaren heen kun je merken dat het onvoorwaardelijke wat voorwaardelijk wordt. Om controle te houden over de opvoeding, vraag je je af: Hoe krijg ik mijn kind zover te doen wat ik wil en belangrijk vind? 

Onvoorwaardelijk opvoeden draait het om naar: Wat heeft mijn kind nodig en hoe kan ik zijn behoefte vervullen?  

Hoe kun je van je kind blijven houden voor wie het is, niet om wat hij doet? Past onvoorwaardelijk opvoeden bij je of ben je geïnteresseerd? Dit zijn de 8 belangrijke principes:

1. Reflecteer

Kijk naar jezelf, naar jouw gedrag als ouder. Iedereen maakt soms fouten, dat hoort erbij. Terugkijken naar hoe je iets hebt aangepakt en daarbij bedenken wat je een volgende keer anders zou willen doen.

2. Denk na over je verzoeken

Soms vragen we dingen van kinderen, uit gewoonte, of omdat het ons goed uitkomt. Is het wel redelijk wat je vraagt en haalbaar voor je kind?

3. Hou de leeftijd van een kind in gedachten

Wat je kunt verwachten van een kind, hangt ook sterk samen met zijn ontwikkelingsleeftijd (en karakter). Kun je van een jong kind verwachten dat hij een half uur stil zit tijdens het diner? En leeftijd zegt niet alles. Kijk naar hoe je kind is en denk niet: hij is nu 12, dat moet hij nu wel zelf kunnen.

4. Focus op je lange termijndoelen

Je wilt dat een kind later zelfstandig wordt en verantwoorde keuzes maakt. Laat hem of haar dan ook de ruimte om te oefenen en fouten te maken. Als ouder mag je ook vallen en opstaan.

5. Zet de relatie met je kind voorop

Er is niets belangrijker dan de band die je hebt met je kind. Wanneer je de relatie belangrijker vindt dan datgene wat je boos of geïrriteerd maakt, dan krijg je vanzelf een ander perspectief en kom je tot nieuwe inzichten en oplossingen.

6. Verander niet alleen je gedrag, maar ook je kijk op opvoeden 

Onvoorwaardelijk ouderschap is géén methode, maar een filosofie. Alleen je handelen veranderen heeft geen zin, als je niet ook op een andere manier over opvoeding en omgaan met je kind gaat denken en praten met je partner.

7. Praat minder en vraag meer!

Kinderen leren het meest door zelf ergens achter te komen. Wanneer je vragen stelt leert een kind zelf na te denken over een situatie. Zaken beklijven ook beter, dan wanneer je iets vertelt.

8. Ga uit van het goede

Kinderen zijn er niet op uit om ons dwars te zitten of expres te klieren. Wanneer een kind dit soort gedrag vertoont, draai het dan eens om. Vraag het uit en onderzoek het, i.p.v. het direct af te keuren. Door soms met een andere bril te kijken, krijgen je een ander perspectief.

Bron: www.deleukstekinderen.nl
 Leestip: Alfie Kohn, Onvoorwaardelijk Ouderschap

Reacties
Categorieën