Wat als je kind bang is voor de dood?
Ouders
Gezinscoach
Ouders
12/21/2023
1 min
0

Wat als je kind bang is voor de dood?

12/21/2023
1 min
0

‘De dood is voor ouders een lastig onderwerp. Je kunt het makkelijker maken door vragen te stellen. Zo kom je achter de gedachten van je kind. Stel vragen als: ‘Wat is de dood?’ Wees nieuwsgierig en laat je kind vertellen. ‘Hoe ziet de dood er uit?’ ‘Wanneer was je voor het eerst bang?’

Laat het denkproces bij je kind ontstaan. Vul geen antwoorden in en stel open vragen. Je wilt dat je kind gaat vertellen over zijn of haar gevoelens. Heb volledige aandacht. Je hoeft niet met een oplossing te komen. Je zal namelijk de eerste zijn die een oplossing voor de dood heeft.

Wees duidelijk dat slapen niks met de dood te maken heeft, maar juist met het leven. Stel gerust door te zeggen dat verdriet erbij hoort en de overledene altijd in je hart blijft. Maak vervolgens een bruggetje naar het leven nu.

‘Wie vind jij lief?’ ‘Wat zou je samen willen doen?’ ‘Kun je daar een droom van maken?’ Je vervangt de angstige droom voor een positieve droom. Je leert dat je kind invloed heeft op zijn of haar gedachten. Daarmee doorbreek je de koppeling tussen donker, slapen en de dood.

Geniet van het gesprek en de springlevende fantasie van je kind. Morgen is het weer licht.’

Frieda Eichhorn(1978) is oprichtster van Gezinscoach. Met haar frisse blik, humor en oplossingsgerichte adviezen, helpt ze gezinnen met zorgen om weer grip op het gezinsleven te krijgen. Dit doet ze door patronen te doorbreken en de onderlinge communicatie te verbeteren. Ze is naast gezinscoach ook communicatiedeskundige en heeft drie kinderen, waarvan de oudste zoon met Downsyndroom en ASS.

Reacties
Categorieën