Kan mijn dochter van 8 jaar alleen naar de supermarkt?
Kinderen
Gezinscoach
Kinderen
05/31/2023
1 min
0

Kan mijn dochter van 8 jaar alleen naar de supermarkt?

05/31/2023
1 min
0

Stel jezelf de vraag: ‘Wat maakt dat ik zo bezorgd ben?’ Je zult jouw redenen hebben om je dochter van acht jaar niet alleen naar de supermarkt te laten gaan. Elke kind is anders en waar het ene kind van acht jaar al heel veel verantwoordelijkheid aan kan, is het andere kind daar nog niet aan toe. Schrijf voor jezelf de voors en tegens op. Het is makkelijker aan je dochter uit te leggen als de redenen voor jezelf duidelijk zijn. Zorg ook dat je op een lijn ligt als ouders. Ondertussen werk je wel aan een stappenplan.

Opvoeden betekent ook loslaten. Hoe zou je haar stap voor stap alleen naar de supermarkt kunnen laten lopen, ongeacht of ze 8, 9 of 10 jaar is? Het gaat erom dat jullie er allebei aan toe zijn. Bespreek een stappenplan samen met je dochter. Geef haar een stukje regie. Laat haar bijvoorbeeld eens een tekening maken van de route en loop deze samen, met haar als gids. Zo kun je zien hoe haar oriëntatie is en of ze alert is op het verkeer om haar heen. Zou ze een gps horloge om willen of een telefoon mee?

Het wandelen naar de supermarkt staat nog los van haar gedrag in de supermarkt. Geef haar een bankpas of geld mee en laat haar alleen de supermarkt in gaan, terwijl je buiten wacht. Gaat dit allemaal goed? Laat dan eens een oudere broer, zus of een vriendinnetje meegaan. Loopt alles op rolletjes en zie je dat je dochter groeit in haar zelfvertrouwen? Dan is het tijd om haar je vertrouwen te geven en je angsten los te laten. Als je eigen angst de ontwikkeling van je kind in de weg gaat zitten, dan pas kun je spreken van een overbezorgde moeder. Tot die tijd is het heel verstandig alles af te wegen.

Ten slotte: vergeet het boodschappenlijstje niet. Wees heel duidelijk in wat ze wel en niet mag kopen.

Reacties
Categorieën