Jongeren
Gezinscoach
Jongeren
03/12/2024
1 min
0

‘Mijn puber is enorm prikkelbaar. Hoe ga ik hiermee om?’

03/12/2024
1 min
0

De puberteit kan best uitdagend zijn. Pubers zijn vaker chagrijnig en prikkelbaar dan voorheen en snauwen regelmatig naar hun ouders. Hoewel de kans groot is dat het gewoon een fase is, kan het best lastig zijn om hiermee om te gaan, zeker als je puberzoon- of dochter al een hele tijd heel prikkelbaar is en het gewoon al een tijdje niet heel gezellig is thuis.

Naast dat er veel verandert in het lichaam van een puber, wat tot kan leiden tot prikkelbaar zijn, is een van de grootste oorzaken stress. Huiswerk en proefwerken zijn de grootste boosdoeners. De enorme prestatiedruk die door je puber gevoeld wordt, moet niet onderschat worden. Tel daarbij tijdsdruk in het algemeen op en je hebt zo een chagrijnige puber in huis. Je kunt je puber ondersteunen met het plannen van zijn huiswerk en het behouden van het overzicht. Als je puber dat tenminste toelaat. 

Communiceren met pubers is niet zo makkelijk. In een prikkelbare toestand kan één verkeerd woord van jou al voldoende zijn om te ontploffen.  Ook al is het nog zo goed bedoeld. Luister vooral en kom niet gelijk met oplossingen, tenzij er expliciet om gevraagd wordt. Hoe vaker je alleen luistert, hoe meer je puber komt vertellen. Erken het gevoel van je puber, zonder er wat van te vinden. Daarmee geef je hem vertrouwen.

Vertrouwen is cruciaal bij pubers, dus zorg dat je betrouwbaar bent in de breedste zin van het woord. Houd je aan je woord. Beloofd is beloofd. Wees er op belangrijke momenten. En wees zelf zo stabiel en consequent mogelijk in je acties en reacties. Als je puber zijn verhaal kwijt wil of je advies vraagt, gun hem dan je volledige aandacht.  

Ten slotte is het toverwoord ruimte. Geef hem de ruimte om zichzelf te mogen zijn, om te kunnen ontdekken en vooral om fouten te mogen maken. Pubers leren veel van hun fouten. En dat is helemaal ok, tenzij het gevaarlijk wordt natuurlijk. Met ruimte wordt niet de ruimte op de bank bedoeld, die pakt je puber toch wel 😉. 

Nog een paar algemene tips:

  • Belonen is beter dan straffen
  • Stel geen hoge eisen
  • Beloon de inzet, niet de resultaten
  • Leer ze ontspannen
  • Help bij de planning
  • Zorg voor rustmomenten en afleiding
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Kom in verbinding door (zonder oordeel) interesse te tonen

Het emmertje loopt niet altijd over waar het gevuld wordt. Het wordt wel geleegd waar de puber zich het fijnst voelt en dat is thuis bij jou. 


Mocht je puber echt onverantwoord gedrag vertonen of de sfeer in huis volledig bepalen, boek dan een online intake.

 

 

Reacties
Categorieën