KIJK - De eerste stap van het interactie model uitgelegd
Ouders
Gezinscoach
Ouders
11/14/2023
1 min
0

KIJK - De eerste stap van het interactie model uitgelegd

11/14/2023
1 min
0

Het interactie model is ontstaan om ouders aan de hand van een model uit te leggen hoe ze hun situatie anders kunnen benaderen. Vaak komen ouders met voorbeelden waarin de onderlinge communicatie niet lekker verliep. Het komt ook voor dat zij niet begrijpen waarom het kind zo fel op hen reageert. Of er is knallende ruzie tussen de kinderen en dat zijn ze helemaal zat. Een vaak genoemde opmerkingen op het intakeformulier is:

"Onze kinderen hebben zo'n grote mond en luisteren gewoon niet. We zijn het helemaal zat. Als we vragen hoe het op school was, krijgen we alleen maar een kort antwoord. Het is gewoon niet meer gezellig thuis."

Aan de hand van de persoonlijke situatie onderzoekt Gezinscoach hoe de interactie tussen ouders en/of met de kinderen is verlopen en dat toetsen we samen op het model, zodat het de volgende keer soepeler verloopt. Ouders kunnen direct in de praktijk toetsen of de reactie van de ander milder wordt door het volgen van het interactie model. 

De eerste stap is KIJK. Ofwel, zie wat er écht gebeurt. Niet meer niet minder. 

Dat betekent dat je naar de situatie toegaat en niet door het huis gaat schreeuwen. Herken je dat? Vanaf beneden roepen dat ze even heel snel moeten stoppen met dat gedoe! Welk gedoe? Je hebt geen idee en vult het al snel in. Ze zullen wel weer… Stop! Niet invullen.

Wat dan wel? Loop naar de situatie. Observeer de situatie zonder oordeel of invulling. Kijk en luister. Vind er niks van en blijf bij de feiten. Het doel is je eigen reactie te vertragen, want daardoor krijg je je emotie onder controle.

Als voorbeeld: je hoort gegil, rent naar de situatie, ziet je dochter, er ligt van alles op de grond en ze kijkt boos met haar armen over elkaar. Ze zegt niks.

Jij reageert ook niet. Vergelijkbaar met het ouderwetse 'even tot 10 tellen'. Dat is heel belangrijk. Even niks zeggen, alleen observeren. Hoe vul je die 10 tellen dan nuttig in? Benieuwd naar de volgende stap?

Als je gelijk aan de slag wilt, boek dan een gratis kennismakingsgesprek.

Reacties
Categorieën