Op welke leeftijd mag mijn kind op TikTok?
Ouders
Gezinscoach
Ouders
03/22/2024
1 min
0

Op welke leeftijd mag mijn kind op TikTok?

03/22/2024
1 min
0

Hoe voorkom je strijd met je dochter over TikTok of andere socials? Kinderen leren veel van het samen oplossen van problemen, dus in discussie gaan met je kind kan heel leerzaam zijn. Jullie hebben een verschil van mening en dat is op te lossen.

Als Gezinscoach kijk ik onder andere naar de achterliggende gedachte. Vind je haar alleen te jong of is er nog een reden? Heeft het met jouw normen en waarden te maken? Is het de angst voor het onbekende? Stel jezelf vragen. Dan kom achter de ware reden. Wil je je dochter meer beschermen dan je zoon? Vind je dat ze al te veel op internet zit? Vind je dat er misleidende filmpjes op TikTok staan? De officiële leeftijdsgrens is overigens vanaf 13 jaar. Veel gebruikers van TikTok zijn jonger.

Neem vervolgens de tijd om te toetsen of die reden gegrond is. Verdiep je in TikTok, het liefst samen met je dochter. Laat je dochter vertellen over TikTok. Ze zal vast filmpjes willen laten zien van vrienden en vriendinnen. Hierdoor laat je merken dat je haar vraag serieus neemt en zie je wellicht ook de positieve kant van TikTok. Wees wel duidelijk en zeg dat je het eerst wil onderzoeken en er later op terugkomt. Spreek een concreet moment af.

In het nieuws is geregeld negatieve aandacht rondom TikTok. Dit kan ouders en kinderen angstig maken. Het is dan belangrijk om je als ouder eerst heel goed te verdiepen in al deze informatie. Naast negatieve berichten zijn er ook veel TikTok tips voor ouders online te vinden. Bijvoorbeeld over hoe je de privacy instellingen kunt aanpassen. Het allerbelangrijkste is dat ze alleen vrienden accepteert. Daarnaast is een goede tip om je account niet te koppelen aan andere kanalen als YouTube of Instagram. Al deze tips kunnen je helpen bij je afweging.

Nu is het tijd om voor jezelf een keuze te maken. Wel of geen TikTok? Zo niet, geef duidelijk aan wat de reden is en vanaf welke leeftijd ze wel op TikTok zou mogen. Zo ja, dan zijn er nog stappen samen met je dochter te zetten. Het is belangrijk om de veiligheidsrisico’s door te nemen en duidelijke afspraken te maken. Ze mag bijvoorbeeld alleen video’s maken die ze ook graag aan jullie of aan klasgenootjes wil laten zien. Bespreek hetgeen je hebt onderzocht en waarover je twijfels hebt. Maak alles bespreekbaar. Zo leert ze zelf verantwoordelijkheid te nemen en als ze ergens over twijfelt, kan ze altijd vragen stellen. Kijk geregeld geïnteresseerd mee als ze op TikTok zit. Dit zorgt voor openheid, verbinding en veiligheid.

Lees het hele artikel van het J/M Ouders-panel

Reacties
Categorieën